Carnivore diet 001: Kto ma ovplyvnil a prečo som s tým začala?

Carnivore diet 001: Kto ma ovplyvnil a prečo som s tým začala?

30. augusta 2018 5 Od Dobyden

V mojom okolí nepoznám nikoho, kto by sa na niečo podobné podujal. Stretla som keto, paleo, vege, vega ľudí, no doposiaľ nikoho, kto by vo svojom jedálničku nemal nič iné len mäso. Tento spôsob stravovania sa nazýva carnivore diet a ja som si ho na vlastnej koži vyskúšala. Dnes je tomu presne mesiac a v článku sa môžeš dočítať, kto ma ovplyvnil, a prečo som s tým vlastne začala.

Po experimentovaní s rôznymi diétami som napokon prirodzenou cestou natrafila aj na niečo, čo som dlhú dobu púšťala jedným uchom dnu a druhým von. Vyskúšala som rôzne spôsoby stravovania, no nie diéty. Tlačila som do seba jedlo podľa tabuľkových hodnôt krvných skupín, podľa čínskej medicíny, skúšala som existovať len na bielkovinách, bola som 2 roky vegetariánka, no vegánstvo bol pre mňa veľký hardcore. Prečo píšem stravovanie a nie diéta? Pretože milujem jedlo. Cvičím, aby som mohla jesť a nikdy to nebude naopak. Možno preto som nikdy nemala sklony k bulímii alebo anorexii.

Herbalife

Posledný experiment som skúšala s produktami od herbalife a pod dohľadom výživovej poradkyne. Dá sa povedať, že vtedy som si začala trochu viac čítať o potravinách ako takých a začala sa zaujímať nielen o ich kalorické hodnoty, ale taktiež o tie výživové. Zistila som, akým spôsobom moje telo reaguje na určité potraviny a postupne som si začala uvedomovať, ako sa cítim. Vedela som, že ak mám studené končatiny, mám v žalúdku čudné pochody alebo som v noci príliš čulá a ráno unavená, niečo nie je v poriadku.

Pripomínam, že sa jednalo o stravovanie podchytené barličkou produktov a ja som nevedela, ako sa moje telo bude správať, keď ich vysadím. Neustále som premýšľala nad tým, čo sa stane, ak prestanem jesť kokteily, aloe, multivitamíny, vlákninu a termočaje. Stratím nadobudnutú vitalitu? Bude moje telo schopné fungovať bez barličky? Už vtedy som vedela, že sa jedná len o dočasné riešenie.

Približne dva mesiace od začiatku experimentu som sa pokúšala prestať fajčiť. 3 týždne som statočne odolávala, no napokon som sa aj tak zlomila ako halúzka vo vetre a začala fajčiť ako komín v bizarných intervaloch. Viď. pondelok, utorok, streda, štvrtok – bez cigarety, v piatok padla krabička, sobota, nedeľa – bez cigarety. Došlo mi, že pravdepodobne nemám závislosť na nikotíne. Nevedela som, či mám byť nadšená alebo plakať. Čoho sa skôr zbavím? Závislosti alebo návyku?

Shawn Baker

Na druhej strane môjho existenčného spektra sa odohrávala iná dejová línia. Moju pozornosť vtiahol podcast Joe Rogan experience, v ktorom hosťoval Shawn Baker. Na pohľad absolútne neznáme meno, no chlap mal veľmi príjemný hlas, a keďže som rada počúvala podcasty pred spaním, nechala som ho zapnutý. Započúvala som sa, o čom sa dve chlapiny rozprávajú a na chvíľu zapochybovala o svojej znalosti angličtiny. Akosi mi nedávalo zmysel, že 50- ročný doktor s postavou 30-ročného atléta rozpráva o tom, ako už 2 alebo 3 roky nekonzumuje nič iné, len mäso. V hlave mi začalo víriť asi milión otázok, preto som urobila to, čo viem najlepšie – googliť.

Nechýbajú mu vitamíny? Antioxidanty? Vláknina? Z čoho berie energiu, keď má nulový príjem sacharidov? Približne v tomto momente som začala mäsožravectvu alebo zero-carbs diéte venovať väčšiu pozornosť.

Potom prišiel zlomový bod, kedy som si povedala, že to so zozbieranými informáciami predsa len vyskúšam. Približne v tomto čase som si uvedomila (ako absolútny psychopat), že si každý deň prezerám fotky mäsa za účelom pripravovania receptov. Nikdy som neinklinovala k mäsu, popravde som sa mu vždy radšej vyhýbala a zvolila som sójové náhrady ako tofu alebo tempeh. Z času na čas som si dala šunku, salámu alebo kuracie prsia a tam moje mäsožravectvo končilo.

Jordan a Mikhaila Peterson

Keďže som veľký fanúšik Roganových siahodlhých podcastov, natrafila som na najnovší rozhovor s mojim obľúbeným psychoanalytikom Jordanom Petersonom. Ku koncu mu Rogan zložil niekoľko komplimentov, že na svoj vek vyzerá dosť dobre a omnoho lepšie ako pred pár mesiacmi.

Odkedy sa na Petersona začala valiť armáda bojovníkov za sociálnu slobodu a.k.a snehové vločky, prišiel do styku s obrovským množstvom stresu, čo sa podpísalo na jeho výzore. Vtedy sa doktor Peterson začal pozitívne odkazovať na carnivore diet a rozpovedal moderátorovi príbeh o zdravotnom stave svojej dcéry Mikhaily Peterson. Ak si klikneš na jej meno, presmeruje ťa na webovú stránku, kde sa podelila so svetom o svojom osude.

Ako sama píše, mala zdravotné problémy už od veku 2 rokoch. Odmalička bola náchylná na bakteriálne infekcie (streptokok v hrdle, zápaly pľúc atď.), na kvasinkové infekcie, vždy veľmi rýchlo nachladla a pod. V rannom veku ju diagnostikovali s ťažkou reumatoidnou artritídou, pričom vo veku 17 rokoch skončila s ortopedickými kĺbovými náhradami. V 5.ročníku základnej školy jej diagnostikovali idiopatickú hypersomniu, čo je ochorenie, pri ktorom sa pacient nemôže prebudiť.

Denne spala približne 17 hodín a zvyšok dňa bola v akomsi zvláštnom polospánku. Od 14 rokov mala problémy s vyrážkami, ktoré ju však podľa jej slov trápili najmenej. Jej kožné problémy sa však začali zhoršovať už približne vo veku 19. rokov. Prišli prvé prejavy cystického akné, bolestivé vredy a pľuzgiere. Od narodenia do nej dopovali lieky, antidepresíva a rôzne stimulanty nálady.

Si to, čo ješ

V dlhšom opise jej životopisu nájdeš ako začala eventuálne experimentovať s rôznymi diétami. Skoro v každom článku alebo knihe, ktorú prečítala našla informáciu, že vlastne nezáleží na tom, čo človek konzumuje, ak dostatočne cvičí, telo je schopné, opraviť sa samo. „Je to obrovská a nebezpečná lož,“ píše Mikhaila. „To, čo telu podáte má na vás rovnaký vplyv ako ktorékoľvek lieky, ktoré si vezmete. Ak zmení spôsob stravovania, dokážete si pomôcť.

Po pôrode Petersonovej telo prestalo tolerovať takmer všetky potraviny, ktoré predtým mohla konzumovať. Vrátili sa jej príznaky, síce neboli tak príšerné ako na začiatku, ale boli späť. Vrátila sa jej depresia a opäť mala problémy s pokožkou. Prestala preto konzumovať všetky vyskúšané potraviny, jedla iba hovädzie mäso so soľou a pila vodu. Znie to síce extrémne, ale v jej prípade to bola jediná vec, ktorá dokázala vyliečiť ochorenia. V roku 2018 je Peterson oslobodená od všetkého. Neberie lieky, neužíva vitamíny, nemá zdravotné problémy psychického ani fyzického charakteru a ako sama píše, už sa nikdy nevráti späť, pretože sa cíti úžasne.

Na jej stránke (tu klikni) sa môžeš dočítať o tom, ako začať, čoho sa počas diéty zbavíš a aké sú jej účinky, nájdeš tam recepty, ale aj odkazy na rôzne medicínske štúdie. Ďalšou skvelou stránkou, kde sa môžeš dočítať absolútne o všetkom, čo súvisí s mäsožravectvom (aký alkohol je z času na čas povolený, ktoré mäso je najtučnejšie, najvýživnejšie alebo ako si pripraviť dobrý vývar z kostí) nájdeš tu.

Začiatok cesty

Poznáš to, začiatky vždy bývajú ťažké, najmä ak nemáš v chladničke nič, čo by si zapiekol, pomlel, ugriloval alebo podusil. Pochop, nikdy som sa príliš neinformovala o tom, aké časti mäsa sa môžu konzumovať.  Doteraz nechcem ani len počuť o konzumácii orgánov, pretože sa mi z toho dvíha žalúdok. Dnes do môjho jedálnička patrí najmä bravčové karé, bravčová panenka, bravčové rebro s kosťou, bravčový bok, slanina, udený losos, tuniaky, pstruhy, šťuky, lososy, morčacia a kuracia šunka (len ako príloha, pretože príliš nezasýti) príležitostne salámy, kvalitné klobásky z farmy, vysoko-percentné mäsové párky od mäsiara a napokon občasne vajcia, maslo a tučné syry v minimálnom množstve.

O tom, prečo môžem aj maslo, vajcia, syry a smotanu sa dočítaš v pokračovaní článku. Takisto sa do druhej časti (možno) zmestia aj zdravotné benefity a povenujem sa trochu káve a vode.